Este cea mai frecventă afecțiune endocrină, afectând mai bine de 10 % din populație. Poate să apară la orice vârstă, la ambele sexe, dar este mai frecventă la femei.
Este foarte important să înțelegem cauzele profunde ale acestei boli pentru a preveni sau trata corespunzător.
𝗖𝘂𝗺 𝗮𝗽𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗮𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗲?
Sistemul imun nu mai recunoaște tiroida, o consideră un dușman și începe să o atace producând anticorpi. Acești anticorpi atacă și distrug celulele tiroidei, tiroida intră în starea de inflamare (tiroidită) fiindu-I influențată funcția. Apare hipotiroidismul, nu se mai produc suficienți hormoni tiroidieni pentru a asigura buna funcționare a organismului nostru.
Vorbim despre o boală autoimună cu simptomatologie foarte săracă la debutul bolii, însă, pe măsură ce progresează, pacientul resimte:
• oboseală permanentă, fizică și mentală
• o creștere inexplicabilă în greutate( uneori poate fi și scădere)
• dureri musculare și articulare
• constipație
• senzație permanentă de frig și intoleranță la căldură
• modificări în structura părului, unghiilor și în aspectul pielii
• depresie, tulbrări de dispoziție și memorie
• tulburări ale ciclului menstrual
Tiroidita Hashimoto este asociată cu creșterea riscului pentru alte boli precum diabet zaharat tip 2, boli cardio-vasculare, modificări ale profilului lipidic, tulburări de tip anxios-depresiv, etc.
Chiar dacă, în ultimii ani s-au efectuate foarte multe studii legate de bolile autoimune, sunt încă o multitudine de întrebări care nu au primit răspuns cu privire la adevăratele cauze ale acestei boli, sunt din ce in ce mai des incriminate dieta inadecvată, intoleranțele alimentare, infecțiile și inflamațiile cronice, toxinele din mediul nostru de viață:
1. Alimentația dezechilibrată- stilul alimentar modern
2. Deficiențele nutriționale
3. Toxinele
4. Infecțiile cronice
5. Stresul cronic și lipsa unui somn odihnitor
Strategii de suport therapeutic din punct de vedere al medicinei funcționale pentru 𝗧𝗶𝗿𝗼𝗶𝗱𝗶𝘁𝗮 𝗰𝗿𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗶𝗺𝘂𝗻𝗮̆ (𝗛𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗼𝘁𝗼)
𝟭. 𝗗𝗶𝗲𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝘁𝗶𝗽𝘂𝗹 𝗧𝗵𝘆𝗿𝗼𝗶𝗱 𝗛𝗲𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴 care recomandă reducerea consumului de carbohidrați și un aport mai mare de fibre vegetale, grăsimi sănătoase, proteine de bună calitate, fitonutrienți din alimente de origine vegetală. 𝗡𝘂𝘁𝗿𝗶𝘁̦𝗶𝗮 𝗙𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ atenționează, din ce în ce mai mult în ultima vreme, despre caracterul proinflamator al unor alimente cum ar fi cerealele rafinate, făinurile cu gluten, produsele intens procesate, prăjite, grasimile trans, uleiurile rafinate din semințe, zahărul. Sunt foarte multe studii care au scos în evidență beneficiile majore ale unei diete fără gluten în procesul de stopare a distrugerii țesutului tiroidian și ameliorare semnificativă a simptomatologiei asociate TH.
𝟮. 𝗥𝗲𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘀 cu ajutorul tehnicilor de relaxare, de respirație, exerciții fizice de intensitate moderată, băi cu sare Epson, conectarea cu cei dragi și cu natura, journaling, practici spirituale și formulele din plante cu caracter adaptogen (macca, rhodiola, chaga, ciuperci medicinale).
𝟯. 𝗖𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗻𝘂𝘁𝗿𝗶𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲
- Gama vitaminei B – B12, B6, folatul și B2 au cel mai important rol în sănătatea tiroidei și ideal ar fi să le suplimentăm în forma lor metilată,
- SELENIU – cu rol în sinteza/reglarea secreției de hormoni tiroidieni care se gasește din belșug în nucile braziliene și algele marine,
- ZINC care intră în structura unei enzime cu rol în conversia T4 în T3. Surse foarte bune de zinc sunt carnea, ouăle, nucile, semințele,
- Vitaminele A, D, E, K cu rol antioxidant, antiinflamator, imunomodulator și de refacere a mucoasei intestinale acolo unde avem fenomene de permeabilitate intestinala (leaky gut),
- MAGNEZIU – a carei deficiență poate fi asociată cu prezența simptomelor de tipul astenie, constipație, crampe musculare. Cele mai eficiente săruri de magneziu pentru TH sunt orotatul, bisglicinatul, malatul și l-threonatul,
- Acizii grași OMEGA3 cu rol foarte important în reducerea fenomenelor inflamatorii asociate tuturor bolilor autoimune, cei mai importanți fiind EPA și DHA pe care îi găsim în pește, krill, anumite tipuri de alge marine, carnea animalelor hrănite cu iarbă.
𝟰. 𝗜̂𝗺𝗯𝘂𝗻𝗮̆𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶
- între 6-8 ore somn/zi cu rol în reducerea stresului și regenerare celulară,
- respectarea ciclurilor fiziologice de somn,
- evitarea exercițiilor fizice intense înainte de somn,
- evitarea băuturilor cu cafeină,
- cameră mai răcoroasă și întunecoasă.
𝟱. 𝗖𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗶𝘀𝗯𝗶𝗼𝘇𝗲𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶𝗻𝗮𝗹𝗲
- eradicarea infecțiilor cu CANDIDA, paraziți, bacterii cu potențial patogen,
- creșterea aportului de alimente fermentate, fibre vegetale cu rol prebiotic, supa de oase (conține colagen cu rol în refacerea mucoasei intestinale), ulei de cocos, condimente cu aport mare de antioxidanți,
- suplimentarea inteligentă cu enzime digestive, L-glutamină, quercetină, curcumin, lemn dulce, arabinogalactan,
- probiotice de calitate adaptate configurației individuale a microbiomului intestinal (în conformitate cu rezultatul testului de microbiom).