Poliartrita reumatoidă (PAR)

𝗣𝗼𝗹𝗶𝗮𝗿𝘁𝗿𝗶𝘁𝗮 𝗿𝗲𝘂𝗺𝗮𝘁𝗼𝗶𝗱𝗮̆ (𝗣𝗔𝗥) este o boală autoimună în care propriul sistemul imunitar al organismului atacă, în mod eronat, articulațiile. Poate […]

Dă informația mai departe
𝗣𝗼𝗹𝗶𝗮𝗿𝘁𝗿𝗶𝘁𝗮 𝗿𝗲𝘂𝗺𝗮𝘁𝗼𝗶𝗱𝗮̆

𝗣𝗼𝗹𝗶𝗮𝗿𝘁𝗿𝗶𝘁𝗮 𝗿𝗲𝘂𝗺𝗮𝘁𝗼𝗶𝗱𝗮̆ (𝗣𝗔𝗥) este o boală autoimună în care propriul sistemul imunitar al organismului atacă, în mod eronat, articulațiile. Poate să apară la orice vârstă, cel mai frecvent .

𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗶𝗻𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ anlizează PAR ținând cont de următorii piloni:

1. Antecedentele personale și factorii triggers, sunt atent investigați într-o consultație amănunțită pentru a determina ce anume a declanșat fenomenele inflamatorii asociate PAR.

2. Corectarea factorilor care perpetuează inflamația cronică și duc la progresia bolii cum ar fi: lipsa activității fizice, somnul deficitar, stresul, hidratare necorespunzătoare. Scopul fiind acela de a induce remisia bolii și încetinirea progresului acesteia.

3. Deficiențele nutriționale. S-a demonstrat științific că dieta fără gluten, aportul de nutrienți și a acizilor grași omega 3 în doze mari adaptează reacția sistemului imun.

4. Factorii de mediu: mucegaiurile, metalele grele, fumatul, aditivii și conservanții alimentari cresc stresul oxidativ la nivel celular și pot intreține reacția imună a organismului asupra propriilor celule.

5. 𝗥𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗳𝘂𝗻𝗱𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗺𝗶𝗰𝗿𝗼𝗯𝗶𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶𝗻𝗮𝗹. Conexiunea cu această boală prin existența unor anumite specii de bacterii intestinale care, prin moleculele pe care le secretă, influențează răspunsul sistemului imun.

𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 împlicați frecvent în declanșarea și întreținerea PAR:

  • Predispoziția genetică care implică complexul de histocompatibilitate de tip 2;
  • Infecțiile cronice, virale și bacteriene, inclusiv cele ale cavității bucale;
  • Hiperpermeabilitatea mucoasei intestinale, disbioza intestinală și deficitul de IgA, secretorii de la nivelul acesteia, anumite specii de bacterii precum Actinobacteriile, Ruminococcus si Bacteroidetes;
  • Intoleranțele alimentare, în special la gluten și cazeină, care influențează raspunsul sistemului imunitar asociat tubului digestiv (GALT) 
  • dieta bogată în alimente cu un conținut ridicat în lectine, cum sunt cerealele și leguminoasele, poate fi dăunătoare (acești fitonutrienți sunt greu digerabili, asociați cu permeabilitatea intestinală, pot iniția răspunsul imun);
  • Dezechilibrele hormonale ale glandelor suprarenale, în special deficitul de cortisol, ale glandei tiroide sau hormonilor sexuali;
  • Obezitatea, care poate intreține, suplimentar, inflamația cronică.

𝗦𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝗲𝗹𝗲 pe care le resimt persoanele afectate de PAR sunt:

  • redoare matinală (rigiditate, înțepenirea articulațiilor dimineața sau după o perioadă de inactivitate) care durează mai mult de 1 oră;
  • durere, sensibilitate, uneori căldură locală, la nivelul articulațiilor afectate;
  • deformarea și reducerea mobilității articulare;
  • oboseală; 
  • noduli reumatoizi;
  • subfebrilitate, simptome asemănătoare gripei.

𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗴𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗮𝗻𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗶𝗻𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆:

  • Echilibrarea florei intestinale și reducerea fenomenului de permeabilitate intestinală prin corectarea dietei și administrarea de probiotice corespunzătoare configurației individuale a microbiomului;
  • Eliminarea alimentelor care crează intoleranță;
  • Eliminarea expunerii la viruși și bacterii;
  • Adoptarea unei diete anti-inflamatoare cu excluderea glutenului, cazeinei, zahărului și lectinelor din alimentația zilnică;
  • Creșterea aportului de acizi grași omega 3, cu rol antiinflamator până la 8000 mg/zi;
  • Corectarea deficitului de vitamina D și menținerea ei la valori între 65-85 ng/ml;
  • Îmbunătățirea procesului de metilare de la nivel celular prin corectarea dietei și administrare de ortomoleculare și nutraceutice;
  • Susținerea proceselor de detoxifiere hepatică;
  • Reducerea durerii și a fenomenelor inflamatorii cronice cu ajutorul unor fitonutrienți de tipul curcuminului, scoarța de salcie, Boswellia;
  • Reducerea proceselor oxidative celulare cu ajutorul antioxidanților de tipul glutationului, coenzima Q10, vitamina E, EGCH (galat de epigalocatechine, din ceai verde), bioflavonoide;
  • Managementul obezității și al greutății corporale.

Articole recomandate

Introducere În ultimii ani, medicii și cercetătorii au observat o creștere constantă a numărului de copii[…]

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai frecvente probleme respiratorii din sezonul de toamnă. Tot[…]

Emoțiile sunt energia vieții noastre. Ele curg prin noi, dau sens experiențelor și ne colorează fiecare[…]

De prea multe ori depresia este descrisă ca un simplu dezechilibru chimic în creier, o „deficiență[…]

Scroll to Top